Upravni odbor naše organizacije je odlučio da Nagradu za mir dodijeli gospodinu Mohamedu ElBaradeiu.

Dr. Mohamed ElBaradei, generalni direktor međunarodne Agencije za atomsku energiju (IAEA), četvrti je laureat međunarodne Nagrade za mir, koju dodjeljuje mostarski Centar za mir i multietničku saradnju. U prostorijama Centra za obuku u starogradskoj jezgri u Mostaru, u krugu brojnih zvanica, aktivista i prijatelja, visoko priznanje, dr. ElBaradeiu uručio je dr. Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je i počasni predsjednik mostarskog Centra za mir. Dr. Silajdžić je istakao da mu je velika čast što je danas među Mostarcima da i na ovaj način promoviramo Centar za mir i multietničku saradnju. „Posebno me čini srećnim – kazao je Silajdžić, što međunarodna nagrada za mir ide u ruke dr. ElBaradeia, istinskog pobornika mira, pomirenja, solidarnosti među ljudima i zemljama koji se potvrdio i kao istinski prijatelj države Bosne i Hercegovine.“
Dr. Silajdžić je podsjetio da je – baš kao i danas u Mostaru, dr. Mohamed ElBaradei i u bliskoj prošlosti u više navrata upućivao snažne i jasne poruke građanima BiH svih nacionalnosti o potrebi da se sačuva multietnička struktura suživota u zajedničkoj državi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je posebno pozdravio izjavu dr. ElBaradeia „da je Bih model za čitav svijet, model kako bi svijet trebao da izgleda: da postoje mogućnosti za sve ljude, bez obzira na njihovo porijeklo, jezik ili boju kože i da žive u miru u globaliziranom svijetu današnjice, gdje se jedino može živjeti ako se dijeli humanost“.

Obrazlažući motive zbog kojih međunarodna nagrada za mir („Peace connection“) ide u ruke dr. Mohameda El Baradeia, uglednog međunarodnog diplomate i dobitnika Nobelove nagrade za mir – direktor Centra za mir, Safet Oručević rekao je da je Upravni odbor Centra za mir želio odati priznanje za njegov ogroman životni angažman na uspostavljanju mira i međunarodne saradnje, sa ciljem prevazilaženja kriza i sukoba širom svijeta.

„Kao generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, dr. Mohamed ElBaradei imao je presudan značaj za afirmaciju ideje dijaloga i korištenja nuklearne energije u miroljubive, a ne ratne svrhe.“ – rekao je Safet Oručević. On je podsjetio da je Nagrada za mir utemeljena 2004 godine, povodom obnavljanja Starog mosta. Bila je to inicijativa mnogih državnih i međunarodnih institucija, nevladinih organizacija i istaknutih pojedinaca – rekao je Oručević, podsjetivši da su ovo međunarodno priznanje dobili bivši češki predsjednik, Vatzlav Havel, zatim Alojz Mock, a prošle godine Nelson Mandela.

U prigodnom obraćanju, dr. Mohamed ElBaradei izrazio je zahvalnost mostarskom Centru za mir, kazavši da nagradu prima sa zahvalnošću i obavezom.
„Nagrada Centra za mir i multietničku saradnju je velika čast za mene. BiH je model kako bi svijet u budućnosti trebalo da izgleda, da postoje mogućnosti za sve ljude, bez obzira na njihovo porijeklo ili pripadnost, da žive u miru. U ovom globaliziranom svijetu kojeg imamo, jedino možemo preživjeti tako što ćemo dijeliti našu humanost. Imamo mnogo toga zajedničkog i o tome trebamo nastaviti govoriti, a ne o onome što nas razdvaja. Ova nagrada je potvrda onog što radimo i za mene je velika čast što sam jedan od laureata ove nagrade“, rekao je,uz ostalo, dr. Mohamed El Baradei i naglasio:

„Uvijek me začudi kako smo, pored jednog kompletnog tehnološkog napretka, pored sve lijepe umjetnosti, još uvijek kao ljudska bića spremni na ubijanje jedni drugih. Moramo završiti s tim. Moramo zaustaviti taj ciklični talas uništavanja. Dok radim sa atomskom energijom, vjerujem da ne možemo sebi priuštiti još jedan rat, jer to bi mogao biti početak kraja naše cijele civilizacije“, rekao je Mohamed El Baradei, primajući nagradu za mir. Naglasio je da nije dovoljno samo pričati o miru, nego i da treba raditi na miru. Dodao je da svakom čovjeku treba pružiti šansu da živi u društvu koje se zasniva na nauci i demokratiji. Društvu koje prakticira vrijednosti tolerancije i solidarnosti. Društvu koje nije zasnovano na isticanju vještačkih razlika, boje, etničke pripadnosti i podjela, nego koje ističe naše glavne osnovne vrijednosti koje svi imamo kao ljudska bića“, poručio je El Baradei.

Prije same ceremonije dodjele nagrade, Mohamed El Baradei je, zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i direktorom Centra za mir i multietničku saradnju, Safetom Oručevićem posjetio Klub skakača „Mostari“, te sa kule „Čardak“, posmatrao skokove koje su mu – na njihov spontani prijedlog, priredili članovi ovog kluba.

 

U pismu zahvale Mohameda El Baradeia upućenog Centru za mir Mostar stoji:

 

Zahvaljujem na pismu kojim me obavještavate o odluci Vašega Centra da mi se dodijeli međunarodna nagrada za mir ("Peace Connection"). To mi predstavlja čast i nagradu ću prihvatiti sa zadovoljstvom.

Mir se pokazao bolno lukavim i neuhvatljivim kroz ljudsku istoriju, a Vaša zemlja još nosi ožiljke nedavnog rata koji je za sobom ostavio tragične posljedice. Grad Mostar je i pored toga pokazao svijetu svojim primjerom da je pomirenje među narodima i pomirenje sa prošlošću moguće, što je snažno simbolizirano u ponovnoj izgradnji Vašega veličanstvenog Staroga mosta.

Neko je rekao da je lakše voditi rat nego graditi mir. Pohvaljujem rad i doprinos mostarskoga Centra za mir i multietničku saradnju prevazilaženju etničkih podjela i izgradnji dugotrajnoga mira, zasnovanog na toleranciji, poštenju, jednakosti, zajedničkim vrijednostima i, iznad svega, priznanju čovjekoljublja i humanosti.

Mir je proces koji zahtijeva strastven angažman čitavoga društva vođenog inspirirajućim organizacijama poput Vaše.

Sa zadovoljstvom ću prihvatiti Vašu nagradu, koja je priznanje Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju za doprinos u uspostavljanju međunarodnog mira na način da osigurava da se nuklearna energija zaista koristi isključivo u mirne svrhe i za dobro cijelog čovječanstva.

Iskreno Vaš, Mohamed El Baradei

 

 

IAEA


Dio originalnog pisma zahvale Mohameda El Baradeia, upućenog Centru za mir Mostar, prije uručenja Nagrade za mir.

 

Povratak na predhodnu stranicu - Back

 


Vijest o zvaničnoj posjeti
Bosni i HercegoviniPovelja nagrade
za mirBiografija
Dr. Mohamed ElBaradeiPress
Nelson Mandela.Aloiz MockVaclav Havel 
Povratak na vrh stranice
mailto:dziho@super.ba Mail